FILOZÓFIÁNK, AVAGY A MAGYAR FORMAKINCS ÚJRAÉRTELMEZÉSE

A Magyar Menyegző Ékszerkollekció a 18 – 19. század fordulóján kezdődő páratlanul gazdag és árnyalt új stílusú magyar népművészet elemeit használja fel.
Abból az időből, amikor a magyarság társadalmi rétegeiben a nemzeti öntudat kivirágzott, és történelmünk folyamán a legnagyobb erőre kapott. Az ékszerek vonalvezetése, formavilága, díszítő ornamentikája az adott kor tárgyi világának jellemzőiből táplálkozik.

Célunk volt, hogy gazdag hagyományunk forrását összevetve több éves szakmai gyakorlatunkkal, melyet jegyékszerek tervezése, készítése kapcsán szereztünk, olyan ékszereket alkossunk, melyek az aktuális igényeknek, elvárásoknak megfelelnek, és jelenünk jegyajándékozási, jegyváltási szokásaiba belesimulnak.

Múltunk tárgyi kultúrájában ezeket az ékszertípusokat hiába is keresnénk, hiszen az akkoriban oly jellemző jegykendőt, csak a 20. század elején váltotta fel egyre nagyobb hangsúllyal a gyűrű, mely nemsoká már teljes körben átvette az összetartozás szimbólumának hordozását. Ráadásul az akkori ötvösség szakmánk költséges mivolta végett kizárólag főúri-nemesi és egyházi igényeket elégített ki.

magyar-motivumA népművészet erejének kevés módja volt hatni patinás mesterségünk formakincsére. Tehát ékszereink nem replikák, vagy régi ékszerek újra értelmezései, hanem saját ötleteink és saját tervezői stílusunk megfogalmazása. Véleményünk szerint egy olyan új aktuális ékszervilág jött létre, mely a jelen igényeket ötvözi a nosztalgikus múlttal és modernsége mellett megjelenésében van valami ódon, régies hangulat. Bízunk abban, hogy látásmódunkkal eltaláljuk ízlésüket, és hagyják magukat elutazni a tradicionális minták segítségével jelen korunkig.

Úgy gondoljuk, hogy az örökségül kapott forma- és motívumkincs nem csak annak hagyományos matériájából, saját környezetében volt életképes, hanem modern világunk újszerű anyagaiból technológiáival kivitelezve jelen napjainknak is része lehet.
Új értelemmel töltődik fel, élővé válik, és fejlődik.

Néhány képben szeretnénk bemutatni egy-egy hagyományos népviseletes esküvőt, hogy láthatóvá váljon az a burjánzó díszítettség mely a kor vizuális fantáziáját, ízlését jellemezte. Koncepciónk, hogy ezt a világot visszafogottabban, de hangulatában ide illően fogalmazzuk meg ékszereinkben.

filozofia-1 filozofia-2filozofia-3Reméljük, hogy saját koncepciónk sok mindenkinek örömet okoz majd és gazdagítja a különböző művészeti ágakban a népművészet aktualizálására irányuló törekvések palettáját.

Nagy Gertrúd – ötvös mester
Böde Richárd – ékszerész, designer

A KARIKAGYŰRŰ TÖRTÉNETE A MAGYAR HAGYOMÁNYOKBAN
A karikagyűrű magyar vonatkozású történetéről bővebben másik oldalunkon olvasmányos formában tájékozódhatnak. Karikagyűrűk a magyar hagyományokban: tovább

fel